header

Boltaartje van whiskey cream mousse met Milanese dropgumvulling

Van dropijs heb je misschien wel eens gehoord maar je kunt veel meer met dit lekkere zwarte snoepje met bijzondere smaak! Dat bleek wel tijdens de workshop koken met drop die werd georganiseerd door Italiano drop. Er werd een prachtig menu bereid met onder ander coquilles en kalfstong in combinatie met drop! Helemaal geïnspireerd door de mogelijkheden besloot Debbie van Deb’s Bakery & Kitchen om thuis ook aan de slag te gaan. En dat resulteerde in een match made in heaven tussen een vulling van drop en een heerlijke mousse van whisky cream!

Hoewel het uiterlijk anders doet vermoeden, is het recept niet moeilijk om te maken. Je hebt er wel even de tijd voor nodig omdat het moet opstijven in de vriezer en koelkast. Voor dit recept kun je siliconen bolvormen in 2 maten gebruiken maar je kunt het ook met 2 kommetjes doen. Wanneer je ze goed met plasticfolie bekleed, lukt het ook maar ze zullen dan wel minder glad uit de vorm komen. In dit recept maakt Debbie gebruik van de Milanese drop met zowel zoete als zoute dropjes. Zo bepaal je zelf of je een wat zoutere of wat zoetere dropvulling wilt. Ze gebruikte ongeveer half zoet en half zoute drop.

Ingrediënten en bereidingswijze boltaartjes van Milanese dropgum & whisky cream mousse

Voor 6 boltaartjes
Bereidingstijd: 30 – 45 minuten
Koelen en samenstellen: 1 – 3 uur

Panna cotta van drop

• 250 ml slagroom
• 100 gram Milanese drop (Italiano)
• 2,5 blaadjes gelatine
• extra: siliconen bolvormpjes van 5 cm en een slag groter of 2 maten kommetjes

 

1. Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water.
2. Doe ondertussen de drop met de slagroom in een steelpan en breng op laag vuur aan de kook.
3. Laat de drop al roerend oplossen en haal de pan van het vuur.
4. Los de gelatine op in het room dropmengsel en verdeel het over de kleine bolvormpjes.
5. Zet de vorm in de vriezer en ga verder met de whisky cream mousse

Whisky cream mousse

• 60 ml whisky cream (bijv. Baileys)
• 50 gram poedersuiker
• 150 gram pure chocolade
• 200 ml slagroom
• 1 tl vanille essence
• 5 blaadjes gelatine

1. Hak de chocolade fijn en doe dit in een grote kom.
2. Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water.
3. Doe de whisky cream met 30 ml slagroom in een steelpan en breng aan de kook.
4. Haal de pan van het vuur en los de gelatine erin op.
5. Giet het whisky cream mengsel over de chocolade en roer tot de chocolade is opgelost.
6. Klop de resterende slagroom met de vanille en suiker stijf en spatel dit rustig door het whisky cream roommengsel.
7. Vul de grotere bolvormen voor de helft met mousse en duw de bevroren dropvulling in het midden in de whisky cream mousse.
8. Bedek met nog een klein laagje mousse en zet dit in de vriezer.

Chocolade shortbread

• 200 gram roomboter, op kamertemperatuur
• 100 gram poedersuiker • 100 gram pure chocolade
• 300 gram bloem
• snuf zout

1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
2. Klop de roomboter met de poedersuiker romig.
3. Hak vervolgens de chocolade in stukjes en smelt au-bain marie of in de magnetron in intervallen van 10 seconden.
4. Doe de iets afgekoelde gesmolten chocolade bij het botermengsel en klop nog even door.
5. Voeg de bloem en een snuf zout toe en meng tot het een geheel is.
6. Bekleed een bakplaat met bakpapier en vorm een rechthoek van het deeg die groot genoeg is om er 6 cirkels uit te steken ter grootte van de grootste bolvorm.
7. Vervolgens egaliseer je het met de bolle kant van een lepel en bak het shortbread in 15 minuten gaar.
8. Laat 5 minuten afkoelen op een rooster en steek er met een koeksteker cirkels uit.

Finishing touch

1. Haal de boltaartjes uit de vriezer en haal ze voorzichtig uit de vorm.
2. Leg elk boltaartje op een chocoladekoek.
3. Laat ze ontdooien in de koelkast en rasp er nog wat pure chocolade over.
4. Serveer tenslotte de boltaartjes van whisky cream mousse met de Milanese dropvulling op een mooi bordje als dessert of luxe gebakje!

Dit recept is gemaakt door Debbie van Deb’s Bakery & Kitchen. Op haar blog www.debsbakerykitchen.nl vind je nog veel meer inspirerende recepten!