header

Bavarois van Italiano dropstaafjes mix

Toen Mariëtte van den Brande van Overetengesproken.nl een uitnodiging ontving voor de workshop ‘Koken met Italiano drop’ bij Kookschool Keizer Culinair te Amsterdam was ze gelijk enthousiast. Onder leiding van twee chefkoks, die ook werken voor de Librije, werd er gezamenlijk een fantastisch drie-gangen diner gekookt. In elke gang hadden de chefs een ander soort Italiano drop verwerkt. Na afloop kregen de deelnemers een paar zakken Italiano drop mee zodat ze thuis verder konden experimenteren. Onderweg naar huis borrelde de ideeën voor leuke recepten op. Bij de keuze voor het uiteindelijke recept stelde Mariëtte zichzelf een paar doelen: “In de eerste plaats wilde ik graag een multifunctioneel recept. Daarbij wilde ik dat het geschikt is voor kinderen om mee te helpen bij de bereiding. Want samen met papa, mama, opa of oma mogen koken met drop is gewoon superleuk. Daar praten ze later nog over! Tijdens de workshop kwamen mijn herinneringen aan Italiano drop weer boven. Toen ik nog op de middelbare school zat liepen we in de pauzes regelmatig naar ‘De Boshut’ om rolletjes Italiano drop te kopen. De dropjes hadden een heerlijk gesuikerd laagje en waren afzonderlijk verpakt in witte papiertjes. Ik kan me de smaak nog zo voor de geest halen! Naast de rolletjes drop is het assortiment tegenwoordig uitgebreid met drop in witte zakken zoals de Zachte dropstaafjes, Dropstaafjes mix, Fruitdrop en dropkussentjes. Maar goed, ik sloeg dus aan het experimenteren en al vrij snel had ik mijn favoriet gekozen: een bavarois van de dropstaafjes mix. Een heerlijk dessert met een zachte dropsmaak en hinten van karamel. Maar je kan meer met deze bavarois. Maak er bijvoorbeeld een taart mee en besprenkel de bodem of cakelagen met droplikeur, vul soezen of tompoucen met de bavarois of spuit een toef dropbavarois op cupcakes. Liever vla als dessert? Ook dat kan. Laat dan de gelatine en het eiwit achterwege. Wedden dat de (klein)kinderen graag meehelpen?”

Ingrediënten voor 4 dessertglaasjes

  • 35 gr Italiano dropstaafjes mix, met de bruine buitenzijde
  • 175 ml melk
  • 75 ml slagroom
  • 10 gr suiker
  • 1 ei, gesplitst
  • 2⅓ blaadjes gelatine (= 3,9 gr)
  • paar blanke amandelen
  • geklopte slagroom om te garneren

Aan de slag

Hak de dropstaafjes zo fijn mogelijk en doe samen met de melk in een pannetje. Verwarm de melk zachtjes tot het flink heet is zodat de dropstaafjes hun smaak kunnen afgeven. Door regelmatig te roeren komt de smaak beter vrij. Als de melk voldoende smaak heeft giet je het door een theezeefje. De drop in het theezeefje kan je opeten of weggooien want die gebruiken we niet meer.

Tip: Voor een zachte dropsmaak laat je de melk 30 minuten trekken. Voor een intensere dropsmaak pas je de tijdsduur naar eigen smaak aan.

Sla de slagroom stijf met de helft van de suiker en roer de dooier los met ongeveer de helft van de overgebleven suiker. Week de gelatine in een ruime kom met koud water. Roer de gezeefde melk door het dooier/suikermengsel, giet terug in de pan en verwarm tot het enigszins gebonden is. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Om te voorkomen dat de vla gaat schiften laat je de melk niet koken maar hou je het tegen de kook aan.

Laat de dropvla iets afkoelen en roer dan de uitgeknepen gelatine erdoor. Laat de vla nu helemaal afkoelen. Let op: wanneer de vla volledig is afgekoeld wordt zij snel lobbig dus hou het in de gaten en zorg dat je eiwit en mixer klaar hebt staan om verder te gaan.

Zodra de dropvla koud en lobbig is klop je het eiwit met het restant van de suiker stijf.

Meng de dropvla en de stijfgeslagen slagroom tot een gladde massa. Voeg het eiwit toe en meng luchtig tot het weer een nagenoeg gladde massa is. Vul de dessertglaasjes met de bavarois en laat ze gedurende enkele uren opstijven in de koelkast.

Hak de amandelen grof en rooster in een droge koekenpan tot ze mooi goudbruin zijn en laat afkoelen.

Haal de bavarois vlak voor het serveren uit de koelkast, spuit er een mooie toef slagroom op en garneer met de geroosterde amandelen.

Eet smakelijk!

Tip:  In plaats van bavarois kan je ook dropvla maken. Je hoeft dan niet het hele recept te volgen. Na het zeven van de melk is de vla in principe klaar. Gelatine of eiwit heb je niet nodig. De dooier zorgt tijdens het verwarmen van de dropvla voor voldoende binding en tijdens het afkoelen dikt de vla nog verder in. Ook zal de opgeloste drop ook weer wat opstijven. Ben je bang dat de vla niet dik genoeg wordt? Los er dan toch een blaadje gelatine op in de vla of gebruik een klein beetje maïzena. Voor een extra romige vla roer je de geklopte slagroom erdoor.

bron: https://overetengesproken.nl/bavarois-van-napolitaanse-dropstaafjes/